Berichten, verslagen en verhalen

Nieuwsbrief november 2021

IVN op bezoek bij Pi

Waar? Je leest het goed, bij Pi. Geen penitentiaire inrichting, geen 3,14……., geen Indiase jongen die schipbreuk leidt, maar bij een kinderdagverblijf in Zwolle. Op 27 oktober 2021 verzorgen drie “scharrelkids” van IVN-Zwolle een workshop voor Pi ouders en medewerkers. Natuurbeleving in een steenwoestijn voor koters van 0 tot 4 jaar, een leuke uitdaging. Met een mooie seizoenstafel, gemaakt door Marlène, halen we een beetje buiten naar binnen.

In een korte inleiding gaat Mirjam in op het belang van buiten spelen en vies worden. Fijntjes wijst ze de aanwezigen erop dat spinnenangst en smetvrees geen aangeboren gedrag is. Dit wordt bevestigd tijdens de carrousel. Menigeen moet over eigen angsten en fobieën heen stappen. Een beestje over je hand laten kruipen is best wel eng! Of wroeten in een bakje grond… waar ook nog beestjes in kunnen zitten….. Brrr, wat eng! Een natuurschilderijtje maken wordt erg enthousiast ontvangen. Dat geldt ook voor de leuke kaboutertjes die Marlène had gemaakt. En dan hebben we nog een simpel veldkitje gemaakt met wat bakjes en zakjes. Een eye-opener. Kindlief kan zo de eigen verzameling dragen. Sommige ouders zijn wel wat angstig voor de rommel die het thuis oplevert.

Een leuke avond met enthousiaste ouders en veel waardering voor het werk van IVN. De avond laat ook zien hoe belangrijk het is ouders mee te nemen in de natuurbeleving van hun kind. Als ouders wat minder angstig zijn voor beestjes en vieze handen, gaan kinderen door met hun ontdekkingsreis.

Marlène, Mirjam, Inge

Nieuwsbrief oktober 2021

Sprengen en beken op Landgoed Molecaten

Op 10 oktober, een zonnige zondagmiddag, verschijnen er 21 deelnemers, onder wie twee meisjes van respectievelijk 10 en ongeveer 18 jaar, voor de excursie op Molecaten. Terwijl wij wachten, vragen we de tienjarige om alvast een wandelstok te zoeken. Ze krijgt er elastieken bij om daarmee tijdens de wandeling interessante dingen aan de stok te kunnen bevestigen. Dan gaan we op stap in twee groepen met elk een gids.

Het blijkt dat in één groep zich nog drie gidsen bevinden, één uit Egmond en twee uit Zwolle. Deze groep ontgaat dan ook weinig. Hoofdthema is beken en sprengen, dat bij iedereen altijd weer verbazing en bewondering oproept. Actueel zijn de vele sporen van zwijnen, die op de Veluwe veel in het nieuws zijn omdat ze wegens voedselgebrek in de bossen nu bermen en grasvelden overhoophalen in dorpen en steden. Hoewel er minder paddenstoelen zijn dan vorige jaren, zien we dankzij een paddenstoelendeskundige minstens tien soorten, waaronder de gekraagde aardster en de kostgangerszwam.

Foto: Hettie ten Klooster

De andere groep ziet ook veel paddenstoelen. In de Spaanse Graven leren ze over het Beleg van Hattem, en bij de Mariabeuk horen ze dat die niet 400, maar ongeveer 240 jaar oud is. Omdat de wandeling vrij snel gaat, besluiten ze de route te verlengen met een lus over de Trijsberg, waar vroeger galgen stonden en waar nog de funderingen te zien zijn van een uitkijktoren.

Na afloop betonen de deelnemers zich zeer tevreden, zit de avonturenstok vol met leuke vondsten en heeft het oudere meisje veel kennis opgedaan die ze kan gebruiken bij haar studie. 

Henriette Maan