Berichten, verslagen en verhalen


Nieuwsbrief september 2022

WATERSCHORPIOEN IS INSECT VAN HET JAAR 2022!

De scholen zijn weer begonnen. Ook de veldlessen in Vechterweerd. 
Dat is al jaren GEWOON of ….?

Omdat de waterschorpioen insect van 2022 is én kinderen in Vechterweerd altijd waterdiertjes zoeken, is het dit seizoen extra bijzonder. We zijn benieuwd óf en hoeveel waterschorpioenen er gevonden worden en houden je op de hoogte.

Die verkiezing van INSECT VAN HET JAAR werd georganiseerd door Taxon Foundation, EIS kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Entomologische Vereniging, om het imago van insecten te verbeteren en  “Omdat insecten helemaal niet vies en eng zijn, maar juist heel fascinerend en waardevol.” 

“De hele wereld stort in zonder insecten. Ze zijn zelf voedsel voor heel veel andere dieren, ze bestuiven heel veel planten, ze ruimen allerlei afval op zoals mest en kadavers. Verder zijn het gewoon heel erg toffe, bizarre, schattige en hele leuke beesten.” vertelt entomoloog en initiatiefnemer van de verkiezing Aglaia Bouma.

De waterschorpioen lijkt op een schorpioen, maar is dat niet. Het is een wants. Verder is de staart, die vaak omhoog gericht is, eigenlijk geen staart maar een soort snorkel. Daarmee haalt het beestje adem terwijl hij langs de oevers net onder het wateroppervlak zit. Waterschorpioenen zijn slechte zwemmers en houden zich vast aan waterplanten. 

De waterschorpioen heeft een plat, en van de bovenkant gezien, ovaal lichaam. Als je goed gaat kijken zie je meteen lange aanhangsels aan de achterzijde en de twee grijporganen aan de voorzijde bij de kop. Zolijkt hij een beetje op een schorpioen, maar een gewone schorpioen is zelf geen insect. 

De waterschorpioen vangt met zijn uit de voorpoten gevormde grijpers kleine diertjes. Daar leeft hij van.

Ondanks het vervaarlijke uiterlijk is de waterschorpioen een redelijk onschuldig diertje dat men rustig over de hand kan laten lopen. Als het dier echter wordt vastgepakt kan het met de steeksnuit door de huid heen prikken en de beet kan pijnlijk zijn.

Bronnen: Wikipedia en https://nos.nl/l/2424461

Nieuwsbrief mei 2022

Informatiebord Insectenhotel in Park Schellerdriehoek onthult door kleuters

De jongste kleuters van cbs de Ichthus kwamen naar de Schellerdriehoek om het informatiebord van het insectenhotel te onthullen én om spelenderwijs de natuur te ontdekken.

Buurtimker Teake de Jong vertelde waarom insecten zo belangrijk zijn en wie er in het hotel willen wonen: metselbijen, hommels, oorwurmen, gaasvliegen en nog veel meer.
De kinderen zochten naar bewoonde kamers in het hotel. Dat zijn de dichtgemetselde hokjes, weten ze nu!

Het insectenhotel, gemaakt door vrijwilligers, kwam mede tot stand door steun van het Oranjefonds. Het bord werd gesponsord door NME makelaar Marken Enserink van de gemeente. Zij deelde blossombs uit, kleurrijke ‘bloembommetjes’ met biologische bloemenzaadjes.

Ook wijkwethouder Michiel van Willigen,  de nieuwe wijkbeheerder Zwolle Zuid, John de Vries, en de nieuwe Rova voorman Zwolle Zuid, Erwin Redder, waren aanwezig. Zij kregen een rondleiding met wetenswaardigheden over het park, zoals: Vlechtheggen, slootjes, een boomgaard, noten- en knotbomen, nèt als langs de IJssel. Speeltoestellen én spelaanleidingen voor alle kinderen om sàmen natuurlijk te spelen.

Na het verhaal van het Schellerdriehoekmannetje gingen de kinderen lós: klimmen over de boomstammen in het gras en over de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken. En natuurlijk gewoon buiten spelen! Met na afloop een glaasje ranja was het voor iedereen een geslaagde middag, die verzorgd werd door vrijwilligers van belangenvereniging Schellerdriehoek.

Verslag excursie landgoed Dickninge​​​ – 10-4-2022

Gidsen: Jan Waninge en Marlène Vaessen
Het was half bewolkt weer, 9 graden.

De 2 jaar hiervoor is er geen excursie geweest i.v.m. de Coronapandemie. 

Er was een kleine opkomst van 6 personen, die wel erg enthousiast was. Er waren enkele bekenden bij, waardoor de sfeer meteen gebroken was en gezellig. 
Het bruggetje over de gracht was kapot en ontoegankelijk, dus hebben we de route verdeeld. Bovendien was er een mevrouw bij die in een rolstoel zat. 

Eerst hebben we iets over de geschiedenis van het landgoed verteld. Vanaf de 12e eeuw is hier een klooster gesticht en dat is na veel slecht onderhoud uiteindelijk verkocht aan de familie de Vos van Steenwijk, die er in 1783 het bestaande huis heeft gebouwd. De holwortel is er als medicijn geplant door de kloosterlingen. De holwortel bloeide nog mooi en ook de bosanemonen werden erg bewonderd. Het muskuskruid was duidelijk veel meer aanwezig. Het daslook en de aronskelken bloeiden nog niet, maar het geheel was deze dag erg mooi! 

We zagen de hommels gaatjes in boren in de bloemetjes van de holwortel om bij de nectar te komen. We vertelden over de Reest en we hadden een prachtig uitzicht met druk bezige ooievaars. 

Jan Waninge

Marlène Vaessen


Nieuwsbrief februari 2022

Helpende handen gezocht voor Veldlessen Vechterweerd.

Ben jij graag buiten en vind je het leuk om kinderen te begeleiden. Dan is gids in de Vechterweerd misschien iets voor jou! Vanaf 10 mei tot 14 juli gaan we met verschillende groepen 7 en 8 van basisscholen uit Zwolle en Dalfsen op pad in Vechterweerd, een gebied langs de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle van Vitens.
Als gids deel je bestaande opdrachten uit en enthousiasmeer je de kinderen. Natuurkennis, dat doe je als vanzelf op;) 
Kun je van mei tot juli 2x of vaker meedoen, dan GRAAG!Wil je meer weten kijk dan op Veldlessen Vechterweerd voor basisscholen | IVN Meedoen of vragen? Mail naar Ankie van Leeuwen  veldlessen@ivnzwolle.nl

Liefst vóór 1 maart.

Nieuwsbrief november 2021

IVN op bezoek bij Pi

Waar? Je leest het goed, bij Pi. Geen penitentiaire inrichting, geen 3,14……., geen Indiase jongen die schipbreuk leidt, maar bij een kinderdagverblijf in Zwolle. Op 27 oktober 2021 verzorgen drie “scharrelkids” van IVN-Zwolle een workshop voor Pi ouders en medewerkers. Natuurbeleving in een steenwoestijn voor koters van 0 tot 4 jaar, een leuke uitdaging. Met een mooie seizoenstafel, gemaakt door Marlène, halen we een beetje buiten naar binnen.

In een korte inleiding gaat Mirjam in op het belang van buiten spelen en vies worden. Fijntjes wijst ze de aanwezigen erop dat spinnenangst en smetvrees geen aangeboren gedrag is. Dit wordt bevestigd tijdens de carrousel. Menigeen moet over eigen angsten en fobieën heen stappen. Een beestje over je hand laten kruipen is best wel eng! Of wroeten in een bakje grond… waar ook nog beestjes in kunnen zitten….. Brrr, wat eng! Een natuurschilderijtje maken wordt erg enthousiast ontvangen. Dat geldt ook voor de leuke kaboutertjes die Marlène had gemaakt. En dan hebben we nog een simpel veldkitje gemaakt met wat bakjes en zakjes. Een eye-opener. Kindlief kan zo de eigen verzameling dragen. Sommige ouders zijn wel wat angstig voor de rommel die het thuis oplevert.

Een leuke avond met enthousiaste ouders en veel waardering voor het werk van IVN. De avond laat ook zien hoe belangrijk het is ouders mee te nemen in de natuurbeleving van hun kind. Als ouders wat minder angstig zijn voor beestjes en vieze handen, gaan kinderen door met hun ontdekkingsreis.

Marlène, Mirjam, Inge

Nieuwsbrief oktober 2021

Sprengen en beken op Landgoed Molecaten

Op 10 oktober, een zonnige zondagmiddag, verschijnen er 21 deelnemers, onder wie twee meisjes van respectievelijk 10 en ongeveer 18 jaar, voor de excursie op Molecaten. Terwijl wij wachten, vragen we de tienjarige om alvast een wandelstok te zoeken. Ze krijgt er elastieken bij om daarmee tijdens de wandeling interessante dingen aan de stok te kunnen bevestigen. Dan gaan we op stap in twee groepen met elk een gids.

Het blijkt dat in één groep zich nog drie gidsen bevinden, één uit Egmond en twee uit Zwolle. Deze groep ontgaat dan ook weinig. Hoofdthema is beken en sprengen, dat bij iedereen altijd weer verbazing en bewondering oproept. Actueel zijn de vele sporen van zwijnen, die op de Veluwe veel in het nieuws zijn omdat ze wegens voedselgebrek in de bossen nu bermen en grasvelden overhoophalen in dorpen en steden. Hoewel er minder paddenstoelen zijn dan vorige jaren, zien we dankzij een paddenstoelendeskundige minstens tien soorten, waaronder de gekraagde aardster en de kostgangerszwam.

Foto: Hettie ten Klooster

De andere groep ziet ook veel paddenstoelen. In de Spaanse Graven leren ze over het Beleg van Hattem, en bij de Mariabeuk horen ze dat die niet 400, maar ongeveer 240 jaar oud is. Omdat de wandeling vrij snel gaat, besluiten ze de route te verlengen met een lus over de Trijsberg, waar vroeger galgen stonden en waar nog de funderingen te zien zijn van een uitkijktoren.

Na afloop betonen de deelnemers zich zeer tevreden, zit de avonturenstok vol met leuke vondsten en heeft het oudere meisje veel kennis opgedaan die ze kan gebruiken bij haar studie. 

Henriette Maan