4000-soortenjaar: tel mee!

Nieuwsbrief januari

Elke soort telt mee! En dat zien we aan de aantallen soorten die zijn ingevoerd op waarneming.nl: vorige jaar waren dat 434 soorten in de eerste drie weken van januari, in dezelfde periode van dit jaar zijn het 600 soorten.

De soorten-top-drie voor deze weken wordt gevormd door de planten met 161 soorten, de vogels (121 soorten) en de mossen en korstmossen (87 soorten). De extreem zachte winter is er ongetwijfeld mede oorzaak van dat deze aantallen hoger liggen dan vorig jaar.
Wil je meedoen aan dit soortenjaar?
Meld je aan op soortenjaar@gmail.com (ook voor vragen) en geef daarbij uiterlijk 1 april aan hoeveel soorten je dit jaar in totaal verwacht binnen de gemeentegrenzen van Zwolle. Dat zijn dus niet alleen de soorten die je zelf ziet! Je waarnemingen voer je in op je eigen account bij waarneming.nl en daarmee werk je mee aan het Zwolse 4000-soortenjaar. We verloten een mooi natuurboek onder de deelnemers met de meeste waargenomen soorten. Meld je dus aan als je hiervoor in aanmerking wilt komen!

Een actueel overzicht van alle waargenomen soorten vind je op de bioblitz van het 4000-soortenjaar.

Soortenjaar 2023 – Flyer 01
We zijn begonnen!
Het is 1 januari 2023. Om 10 uur waren al 9 waarnemingen ingevoerd op Waarneming.nl. Natuurlijk willen we vooral kijken met hoeveel soorten 2022 is afgesloten. Halen wij dat aantal dit jaar weer of gaan we er ver overheen?
In 2022 werden in de gemeente Zwolle 3979 soorten gemeld door 2057 waarnemers. Zij hebben samen 128202 waarnemingen ingevoerd.
Op Waarneming.nl kun je de ingevoerde tellingen prima volgen. In deze eerste digitale flyer van het soortenjaar laten we zien, hoe je op de plek komt waar onze tellingen worden verzameld. Stuur de flyer eventueel door naar tellers die geen lid zijn van IVN of KNNV en meld je aan op ons mailadres.

Bekijk de flyer! met foto van de stappen hieronder!

Hoe kom ik bij ons project?
Stap 1
Ga naar het internet. Zoek de site Waarneming.nl.
Stap 2
Als je een waarneming wilt invoeren klik je op het groene vak.
Wil je naar het overzicht van ons soortenjaar?
Klik dan op Ontdek en vervolgens op Locaties.
Stap 3
Type Zwolle in en kies eventueel de provincie. Er is immers een plaatsje Zwolle in de buurt van Winterswijk. Klik op het vergrootglas (blauwe hokje). Ontdek hoeveel stukjes Zwolle er zijn. Klik op nummer 3: Zwolle (gemeente).
Stap 4
Klik op Bioblitzes.
Tijdens een bioblitz worden zoveel mogelijk soorten gezocht binnen een vooraf gekozen tijd (het hele jaar 2023) in een bepaald gebied (gemeente Zwolle).

Aankondiging

De afgelopen jaren zijn op allerlei plekken 1000-soortendagen georganiseerd. Daarbij is het de bedoeling samen minimaal 1000 soorten schimmels, planten en dieren binnen een vooraf bepaald telgebied te tellen. Velen telden enthousiast mee. 

De Zwolse afdelingen KNNV en IVN organiseren samen met de Nooterhof in 2023 iets unieks: met zoveel mogelijk mensen willen wij binnen de gemeente Zwolle meer dan 4000 soorten tellen! Tel je mee?

Bijzondere en zeldzame soorten worden over het algemeen eerder gemeld dan de ‘gewone soorten’. Vooral met die laatste groep is volgens ons winst te behalen. Als zoveel mogelijk natuurliefhebbers alle waargenomen  soorten melden moet dat een goed beeld opleveren van de natuur in de gemeente Zwolle en dus van de Zwolse biodiversiteit.

Organisatorisch is het klaren van deze klus niet moeilijk. De website waarneming.nl helpt ons daarbij. Alle gemelde soorten komen automatisch terecht in de gemeenschappelijke tellijsten. De blauwe lijn op de kaart hiernaast geeft de grens aan van het telgebied. De blauwe stippen geven aan dat op die plekken op de dag van de afbeelding een soort is gemeld.

Doe mee en geef je op via dit mailadres: soortenjaar@gmail.com. Maak daarna een account aan op Waarneming.nl en meld daar je waargenomen soorten.

Uitdaging: voorspel uiterlijk 1 april 2023 het aantal soorten dat we gaan tellen. Onder de goede voorspellers verloten we een mooi natuurboek.

Iedereen kan meedoen. Je hoeft geen lid te zijn van KNNV of IVN. Stimuleer zo veel mogelijk Zwollenaren en kennissen om mee te doen. Ook zij kunnen zich melden op bovenstaand mailadres.