4000-soortenjaar: tel mee!

Zwols 4000-soortenjaar

Nieuwsbrief juni

De deelname aan het Zwols soortenjaar is geweldig: we zijn nog niet halverwege 2023 en er zijn in de gemeente Zwolle al ruim 3000 soorten waargenomen! En elke soort telt mee, van het nederige madeliefje tot… Ja, welke zeldzame soorten gaan we dit jaar nog in Zwolle zien? Vorig jaar zijn de vogelaars verwend met een slangenarend, die wekenlang in het zuiden van de gemeente te zien was. Wat gaat de komende zomer brengen? Voor de floristen is het te hopen dat de droogte niet te lang gaat duren. Helaas is een aantal planteninventarisaties vanwege de droogte afgelast.
Grappig om te zien is dat het aantal waarnemingen van vogels 62% van alle waarnemingen bedraagt, terwijl het aantal waargenomen vogelsoorten net 7% van alle soorten beslaat. Kennelijk zetten vogelaars hun waarnemingen sneller op waarneming.nl dan de planten- en de insectenkenners. Daarmee lopen we de kans dat we een planten- of insectensoort gaan missen. En dat zou jammer zijn, want: elke soort telt mee!

Nieuwsbrief mei

Het Zwolse 4000-soortenjaar is over de helft! Natuurlijk hebben we nog meer dan 182 dagen te gaan in dit jaar, maar halverwege mei zaten we al over de 2000 soorten. En elke soort telt mee! Het gaat dus niet alleen om de bijzondere soorten, maar ook om alledaagse zoals de huismus, de paardenbloem of een van de vele verschillende lieveheersbeestjes. Ook die soorten tellen mee bij het totaal dat in 2023 in waarneming.nl wordt ingevoerd. En meer dan 1300 waarnemers zorgden er tot nu toe voor dat de Zwolse biodiversiteit in beeld wordt gebracht.

De taartdiagrammen op waarneming.nl laten goed zien welke soortgroep het veld aanvoert: de planten, met 615 soorten. Op de tweede plaats komen de kevers en de vogels bezetten, met veruit de meeste waarnemingen, de derde plaats. Nu het voorjaar eindelijk wat op stoom komt, kan in die verdeling weer verandering komen, hoewel sommige soortgroepen altijd met slechts weinig soorten vertegenwoordigd zijn, zoals de vissen.

Wil je de voortgang van het soortenjaar volgen? Kijk dan op https://waarneming.nl/bioblitz/zwolle-4000-soortenjaar/#sg-4

Nieuwsbrief april

Het voorjaar komt nu op stoom en vrijwel elke dag worden er nieuwe soorten op waarneming.nl gemeld. En elke soort telt mee! Op 21 april ‘22 was de stand binnen Zwolle 1401 soorten, en voor 2023 staat de teller al op 1613. In absolute cijfers zijn de meeste waarnemingen die van vogels, maar het percentage vogels in het aantal waargenomen soorten slinkt inmiddels snel en bedraagt 11%. De meeste waargenomen soorten zijn planten en we verwachten dat dat zo zal blijven, hoewel de insecten natuurlijk nog een flinke inhaalslag kunnen maken!

De waarnemers met het grootste aantal soorten hebben rond de 300 soorten gezien. We zijn benieuwd waar dat gaat eindigen! Wil je het Zwolse soortenjaar volgen? Kijk dan op https://waarneming.nl/bioblitz/zwolle-4000-soortenjaar/

Nieuwsbrief maart

Elke soort telt mee! Vorig jaar zagen we binnen Zwolle 914 soorten t/m 21 maart en in 2023 zijn dat al 250 soorten meer, dus 1164 soorten. De meeste van de ruim 21.000 waarnemingen betreffen nog steeds vogels, met planten als soortgroep met de meest gemelde soorten. Nu de temperatuur voorzichtig stijgt, zien we ook de waarnemingen binnen andere soortgroepen toenemen. De verdeling tussen de soortgroepen en andere getallen vind je hier.

Je kunt je tot 1 april aanmelden voor dit soortenjaar. Meedoen is simpel:

– meld je aan op soortenjaar@gmail.com;

– geef daarbij aan hoeveel soorten je dit jaar in totaal verwacht binnen de gemeentegrenzen van Zwolle. Let op: dat zijn niet alleen de soorten die je zelf ziet!

– voer je waarnemingen in op je eigen account bij waarneming.nl.

We verloten een mooi natuurboek onder de aangemelde deelnemers. Alle waarnemingen tellen mee, ook als je je niet hebt aangemeld!

Nieuwsbrief februari

Elke soort telt mee! Vorig jaar zagen we binnen Zwolle 628 soorten t/m 21 februari, in dezelfde periode van dit jaar zijn het 844 soorten. De meeste van de ruim 13.000 waarnemingen betreffen vogels, maar van de planten zijn de meeste soorten waargenomen. Op de BioBlitz van het 4000-soortenjaar kun je de verdeling tussen de soortgroepen vinden. Daarin zal wel een en ander veranderen als over een paar weken de insecten weer beginnen te zoemen.

Je kunt je nog steeds aanmelden voor dit soortenjaar. Meedoen is simpel:

– meld je uiterlijk 1 april aan op soortenjaar@gmail.com;

– geef daarbij aan hoeveel soorten je dit jaar in totaal verwacht binnen de gemeentegrenzen van Zwolle. Let op: dat zijn niet alleen de soorten die je zelf ziet!

– voer je waarnemingen in op je eigen account bij waarneming.nl.

We verloten een mooi natuurboek onder de deelnemers die met hun schatting het dichtst bij het uiteindelijke aantal waargenomen soorten komen. Meld je dus aan als je hiervoor in aanmerking wilt komen!

Nieuwsbrief januari

Elke soort telt mee! En dat zien we aan de aantallen soorten die zijn ingevoerd op waarneming.nl: vorige jaar waren dat 434 soorten in de eerste drie weken van januari, in dezelfde periode van dit jaar zijn het 600 soorten.

De soorten-top-drie voor deze weken wordt gevormd door de planten met 161 soorten, de vogels (121 soorten) en de mossen en korstmossen (87 soorten). De extreem zachte winter is er ongetwijfeld mede oorzaak van dat deze aantallen hoger liggen dan vorig jaar.
Wil je meedoen aan dit soortenjaar?
Meld je aan op soortenjaar@gmail.com (ook voor vragen) en geef daarbij uiterlijk 1 april aan hoeveel soorten je dit jaar in totaal verwacht binnen de gemeentegrenzen van Zwolle. Dat zijn dus niet alleen de soorten die je zelf ziet! Je waarnemingen voer je in op je eigen account bij waarneming.nl en daarmee werk je mee aan het Zwolse 4000-soortenjaar. We verloten een mooi natuurboek onder de deelnemers met de meeste waargenomen soorten. Meld je dus aan als je hiervoor in aanmerking wilt komen!

Een actueel overzicht van alle waargenomen soorten vind je op de bioblitz van het 4000-soortenjaar.

Soortenjaar 2023 – Flyer 01
We zijn begonnen!
Het is 1 januari 2023. Om 10 uur waren al 9 waarnemingen ingevoerd op Waarneming.nl. Natuurlijk willen we vooral kijken met hoeveel soorten 2022 is afgesloten. Halen wij dat aantal dit jaar weer of gaan we er ver overheen?
In 2022 werden in de gemeente Zwolle 3979 soorten gemeld door 2057 waarnemers. Zij hebben samen 128202 waarnemingen ingevoerd.
Op Waarneming.nl kun je de ingevoerde tellingen prima volgen. In deze eerste digitale flyer van het soortenjaar laten we zien, hoe je op de plek komt waar onze tellingen worden verzameld. Stuur de flyer eventueel door naar tellers die geen lid zijn van IVN of KNNV en meld je aan op ons mailadres.

Bekijk de flyer! met foto van de stappen hieronder!

Hoe kom ik bij ons project?
Stap 1
Ga naar het internet. Zoek de site Waarneming.nl.
Stap 2
Als je een waarneming wilt invoeren klik je op het groene vak.
Wil je naar het overzicht van ons soortenjaar?
Klik dan op Ontdek en vervolgens op Locaties.
Stap 3
Type Zwolle in en kies eventueel de provincie. Er is immers een plaatsje Zwolle in de buurt van Winterswijk. Klik op het vergrootglas (blauwe hokje). Ontdek hoeveel stukjes Zwolle er zijn. Klik op nummer 3: Zwolle (gemeente).
Stap 4
Klik op Bioblitzes.
Tijdens een bioblitz worden zoveel mogelijk soorten gezocht binnen een vooraf gekozen tijd (het hele jaar 2023) in een bepaald gebied (gemeente Zwolle).

Aankondiging

De afgelopen jaren zijn op allerlei plekken 1000-soortendagen georganiseerd. Daarbij is het de bedoeling samen minimaal 1000 soorten schimmels, planten en dieren binnen een vooraf bepaald telgebied te tellen. Velen telden enthousiast mee. 

De Zwolse afdelingen KNNV en IVN organiseren samen met de Nooterhof in 2023 iets unieks: met zoveel mogelijk mensen willen wij binnen de gemeente Zwolle meer dan 4000 soorten tellen! Tel je mee?

Bijzondere en zeldzame soorten worden over het algemeen eerder gemeld dan de ‘gewone soorten’. Vooral met die laatste groep is volgens ons winst te behalen. Als zoveel mogelijk natuurliefhebbers alle waargenomen  soorten melden moet dat een goed beeld opleveren van de natuur in de gemeente Zwolle en dus van de Zwolse biodiversiteit.

Organisatorisch is het klaren van deze klus niet moeilijk. De website waarneming.nl helpt ons daarbij. Alle gemelde soorten komen automatisch terecht in de gemeenschappelijke tellijsten. De blauwe lijn op de kaart hiernaast geeft de grens aan van het telgebied. De blauwe stippen geven aan dat op die plekken op de dag van de afbeelding een soort is gemeld.

Doe mee en geef je op via dit mailadres: soortenjaar@gmail.com. Maak daarna een account aan op Waarneming.nl en meld daar je waargenomen soorten.

Uitdaging: voorspel uiterlijk 1 april 2023 het aantal soorten dat we gaan tellen. Onder de goede voorspellers verloten we een mooi natuurboek.

Iedereen kan meedoen. Je hoeft geen lid te zijn van KNNV of IVN. Stimuleer zo veel mogelijk Zwollenaren en kennissen om mee te doen. Ook zij kunnen zich melden op bovenstaand mailadres.