Van alles ..

Nieuwsbrief februari 2023

Foto’s gevraagd rondom het thema Mens en natuur, duurzaamheid en/of milieu

In augustus 2022 hebben onze natuurclubs samen met de Stichting Nooterhof een plek gekregen in De Nooterhof. We zijn daar al aardig ingeburgerd en gewend om in de units, die speciaal voor ons zijn neergezet, te vergaderen en er groepen te ontvangen. 

De volgende stap is om de units die van binnen nog kaal zijn,wat meer ‘aan te kleden’. Ook willen we graag dat herkenbaar is welke groepen gebruik maken van deze ruimten. Dat kan oa. met foto’s aan de muur.

Daarom deze oproep om jouw mooiste foto(s) die past/passen bij het thema Mens en natuur, duurzaamheid en/of milieu naar ons op te sturen. Wij drukken deze af op een Forexondergrond die dan met dubbelzijdig plakband kan worden opgehangen. De collectie kan dan ook regelmatig vernieuwd worden.

Het idee is om verschillende groottes op te hangen. Het bestandformaat en de kwaliteit van de foto is daarvoor bepalend.

Wil je hier aan meedoen dan vragen wij je de foto op te sturen voor 15 maart naar: j.vandriezum@gmail.com

Een deskundige jury zal een keuze maken uit de ingezonden werken.

Wij hopen op een ruime keuze.

De gebruikers van de Nooterhof

Stichting Nooterhof


Nieuwsbrief maart 2022

Faunaonderzoek Zwolle zoekt vrijwilligers!

Woont u in of net buiten Zwolle? En geniet u ervan om buiten op zoek te gaan naar bijzondere dieren zoals een wezel, wielewaal of otter? Dan is meedoen aan het Faunaonderzoek Zwolle misschien iets voor u! Het maakt niet uit of u ervaring heeft met inventariseren, wij zien uw aanmelding voor het faunaonderzoek graag tegemoet. 

Het Faunaonderzoek Zwolle is een samenwerkingsverband tussen gemeente Zwolle en waterschap Drents Overijsselse Delta. Coördinatie en organisatie is in handen van adviesbureau Ecogroen uit Zwolle. Dit onderzoek is al vaker met succes gedaan en wordt in 2022 en 2023 voor de derde keer uitgevoerd.

Foto: Erik Veldkamp

Dit jaar start het onderzoek op een aantal terreinen rond Zwolle, zoals het Westerveldse bos, Hessenpoort en de golfbaan/Wijthmenerplas. In 2023 wordt het onderzoek vervolgd en staan onder meer het Engelse werk/Spoolderbos, Zandhove en Zwartewaterzone Stadshagen (inclusief Stadskolk en Rietpark) op de planning. Mogelijk worden hier weer interessante waarnemingen gedaan van bijzondere soorten als de sierlijke witsnuitlibel, sleedoornpage, locomotiefje, Cetti’s zanger en de knoflookpad.

Doel van het faunaonderzoek is om – in samenwerking met vrijwilligers – een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van bijzondere soorten uit de soortgroepen zoogdieren, broedvogels, amfibieën, reptielen, vissen, dagvlinders, libellen en sprinkhanen. Na afloop van het onderzoek worden alle verzamelde gegevens verwerkt in een rapport met soortbeschrijvingen en verspreidingskaarten. Verder worden adviezen gegeven om het beheer verder te kunnen verbeteren.

Meedoen? Of meer informatie?
Neem dan contact op met een van de coördinatoren van het onderzoek: 

Marco van der Sluis(06-15952321 of m.vandersluis@ecogroen.nl) of Silvio Lindhout (06-57489240 of s.lindhout@ecogroen.nl).

Nieuwsbrief februari 2022

Klimaatcursus IVN 2021:

De cursus begon voor ons als deelnemers met een paar intensieve maar zeer interessante theorielessen in het IVN-gebouw in Berkum.  De eerste uitdaging was meteen al om op de fiets naar de cursus te gaan ondanks het niet geweldige weer. Je gaat natuurlijk het liefst op de fiets naar een klimaatcursus.  😉
Tijdens de theorie kwamen o.a.  de werking van  het systeem aarde, de invloed van de mens op het klimaat, de invloed van het klimaat op de mens en klimaatverandering aan de orde. Na een paar avonden moesten we overschakelen naar digitale bijeenkomsten. Maar dat ging tot mijn verbazing eigenlijk heel goed. 
Daarnaast was er ook ruimte voor praktijk. Gelukkig konden deze bijeenkomsten gewoon doorgaan, omdat ze buiten waren. Per fiets hebben we gezien wat er in Zwolle gebeurt op het gebied van waterbeheersing en kennisgemaakt met alle groene activiteiten Assendorp. Al met al een zeer geslaagde en interessante combinatie van activiteiten.
De cursus eindigde met het presenteren en bespreken van onze persoonlijke klimaat-plannen. Leuk om zo van elkaar te zien waar iedereen mee bezig is en mee bezig gaat. 
Mijn persoonlijke motivatie om aan de cursus deel te nemen was dat ik graag iets wilde met mijn gevoelens van onrust en bezorgdheid over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Het was ( en is) prettig om zelf aan de slag te gaan met mijn persoonlijke doelen. De cursus heeft zeker voor een blijvende verandering bij mij gezorgd. Het enige mogelijke nadeel is dat ik niet perse blijer werd naarmate ik meer leerde en las over het klimaat en de gevolgen voor de natuur. Daarentegen heb ik nu wel duidelijk meer het idee dat ik het op bescheiden schaal langzaam iets beter doe. 
Cursusleiders Inge en Hans gaven de cursus voor het eerst maar dat was niet te merken! Ze konden heel veel, duidelijk en inspirerend vertellen over de diverse onderwerpen. Indrukwekkend hoe ze alles voorbereid hebben. Duidelijk dat ze er heel veel tijd in hadden gestoken! Niks dan lof en dank!

Al met al een absolute aanrader voor iedereen die iets meer wil leren over het klimaat en zelf aan de gang wil met het maken van veranderingen in zijn/haar leven! 
Bastiaan Brassien. 

Nieuwsbrief januari 2022

De Meidoornspanner

Vorstvrije vlinders

Bij de eerste maanden van het jaar denk je niet direct aan vrolijk rondfladderende vlinders. Raar maar waar: in Zwolle leeft een vlindertje die dat juist wél doet. Januari en februari zijn namelijk de enige maanden waarin de meidoornspanner actief is als vlinder. 

Leefwijze

Dit nachtvlindertje is niet alleen bijzonder vanwege de zeer vroege vliegperiode: de vrouwtjes kunnen niet vliegen (maar wel heel goed klimmen!) en de mannetjes vliegen nog bij temperaturen rond het vriespunt! 

Leefgebied

Doordat de vrouwtjes weinig mobiel zijn is de meidoornspanner afhankelijk van een ruim aanbod van aaneengesloten groeiplaatsen van de waardplanten: meidoorn en sleedoorn. Deze afhankelijkheid maakt de meidoornspanner een zeldzame vlindersoort in Nederland. Bekend leefgebied is onder andere aanwezig in Zuid-Limburg, het Zeeuwse eiland Walcheren en uiterwaarden van de Maas en IJssel. En dus ook een stuk Zwolle! 

Zelf op zoek

De vlinders zijn te vinden door ’s avonds met een zaklamp langs struwelen of hagen met deze plantensoorten te zoeken. De meeste kans om er één te spotten heb je in de buurt van de IJssel, maar de soort is ook bekend uit een paar stadsparken in Zwolle Zuid.

Meidoornspanner gezien? Vergeet deze niet te melden op waarneming.nl of op telmee.nl. 

Succes!

Silvio Lindhout


Nieuwsbrief november 2021

Op zoek naar kabouter Spillebeen. 

Het is herfst en ik wil graag paddenstoelen zien. Bijvoorbeeld de vliegenzwam, die vind ik zo fotogeniek. Aan het begin van de zondagmiddag stuur ik een foto van deze rood-met-witte-stippenpaddenstoel naar Annelies Feenstra en vraag haar waar ik die kan vinden. Ze antwoordt dat ze die middag samen met twee andere IVN gidsen een excursie geeft bij landgoed Vilsteren en een verhaal gaat vertellen over paddenstoelen. En dat ik welkom ben. 

Op dat moment regent het in Zwolle en ziet mijn bank er ergaantrekkelijk uit. Maar ik weet dat wandelen me goed doet en dat ik geniet van de natuur. Dus geef ik mezelf een schop onder m’n kont: niet luieren op mijn blauwe bank, maar op zoek naar een elfenbankje! 

Met een groepje van twaalf belangstellenden lopen we een route van ongeveer 5 kilometer. Onderweg krijgen we af en toe uitleg over allerlei natuurzaken. Annelies vertelt over haar passie voor paddenstoelen en laat verschillende soorten zien. Tijdens het wandelen zien we veel paddenstoelen, groot en klein. Soms duidelijk aanwezig, maar ook geweldig gecamoufleerd en haast niet te zien tussen de blaadjes. Helaas zien we onderweg geen kabouter Spillebeen-paddenstoel. 

Foto: Greet Dwarshhuis

We wandelen langs de kluizenaarshut van Vilsteren. Er heeft niet echt een kluizenaar in gewoond, maar het is een follie, zoals je die ook ziet in de Engelse landschapsstijl. Follieswerden gebruikt om het landschap nog romantischer en verrassender te maken. Met een follie werd als het ware een verhaal aan het landschap verbonden. Op de website van landgoed Vilsteren lees ik dat er landgoederen in Engeland zijn met kluizenaarshutten die als follie worden gebruikt. De landgoedeigenaar nam dan een kluizenaar in dienst die er van 9.00 tot 17.00  ging mediteren om het nog echter te maken. In de zomer best een leuk baantje als je een stapel boeken mee mag nemen. Maar het lijkt me met deze temperaturen en regenbuien een koude aangelegenheid. 

Op een hartvormige bord bij de hut staat de tekst: contritum et cumiliatum Deus non despicies. Vertaald betekent dat: een verdrukt en vernederd hart zult gij God, niet verachten. Dat is een bemoedigende tekst. Wat is de natuur prachtig: de vele eiken, beuken en andere bomen en struiken. En de vogelmuziek onderweg, heerlijk. Hoog boven me in de bomen hoor ik zacht getinkel en vliegen vogeltjes heen en weer. Al speurend denk ik dat het staartmeesjes zijn, die zijn zo leuk om te zien. 

Dankjewel Annelies en andere IVN gidsen voor deze mooie middag. 

Greet Dwarshuis