De ‘algemene kennis’ van de kokmeeuw is volgens mij de afgelopen jaren behoorlijk verdwenen. Een jaar of wat geleden zochten kokmeeuwen tussen de flats van Dieze-Oost en Holtenbroek naar voedselresten, die door mensen over het balkon werden gekieperd. Ook waren er mensen, waaronder ik, die graag vanaf het balkon de acrobatische kokmeeuwen brood toewierpen. In de landelijke omgeving van Zwolle waren nog open vuilnisbelten, zoals Westerveld. Daar zochten veel meeuwen voedsel. Iets verder weg broedden deze vogels in kolonies, die inmiddels vrijwel allemaal zijn verdwenen.
Wie doet mee met een onderzoekje rond de verkleuring van de kop van kokmeeuwen? Mijn eerste onderzoeksvraag is tweeledig: in welke tijd van het jaar hebben kokmeeuwen de kop van het winterkleed en wanneer de kop van het zomerkleed? En andersom? Mijn tweede vraag: hoe snel gaat die verandering van winter- naar zomerkleed eigenlijk?
Hoe gaan we te werk? Kies één dag in de week en bezoek een plek met kokmeeuwen. Tel in een kwartier het aantal exemplaren met een typische winterkop, het aantal kokmeeuwen in overgangskleed en het aantal meeuwen in zomerkleed. Begin met je tellingen in de eerste week van 2025 en ga daarmee door tot en met de maand juni. Het mag ook tot en met december! Mail de telresultaten naar zwolsnatuurtijdschrift.2023@gmail.com
Vergis je niet met andere meeuwen. De zwartkopmeeuw heeft ook een donkere kop met rode snavel. Zijn kop verandert in het voorjaar van wit naar pikzwart i.p.v. het chocoladebruin van de kokmeeuw. Deze meeuw heeft geen witte nek. De dwergmeeuw wordt heel af en toe gezien bij de Vreugderijkerwaard. Hij heeft pikzwarte ondervleugels met een spierwitte achterrand. Hij is klein en vliegt als een stern. De stormmeeuw heeft een geelgroene snavel. Zijn kop verandert van winters wit en grijs gestreept naar hagelwit in de zomer.