Op zoek naar de kievitsbloem

De kievitsbloemen​​ – Fritillaria meleagris

Hoe bijzonder is het om in of rondom Zwolle te wonen en de gelegenheid te hebben om deze zeldzame Zwolse tulpen in onze eigen omgeving te kunnen bewonderen. Want zeldzaam is de kievitsbloem! Het prachtige klokje is soms wit, maar meestal paars met een mooi patroon van vierkantjes, dat wel lijkt op een kievitsei! Vroeger werden er nog bossen vol geplukt, maar ja, uiteraard ook door de verdroging en bemesting, is er nog maar 5% van die hoeveelheid over. Maar gelukkig wordt er al jaren veel aan de bescherming gedaan. Het bolgewasje houdt van natte weiden en dan het liefst op kleigrond met een veenlaag eronder, die ’s winters onder water staan en zeker niet bemest wordt. Dan zit je wel goed in het rivierengebied rondom de Vecht, de IJssel en het Zwarte Water. De streek tussen Zwolle en Hasselt is de tweede grootste groeiplaats van de wereld, naast de nummer 1 langs de Loire in Frankrijk.  

Het plantje plant zich vooral voort door middel van zijn grote drijvende zaden. Als je goed kijkt, zie je ook veel alleenstaande bladeren zonder bloeistengels, want het duurt wel 7-8 jaar voordat er bloeistengels en bloemen gevormd worden, dat maakt hem extra kwetsbaar.

Wist je dat in het geval er striemende lenteregens over hem (of is het haar) heen komen, het klokje zich buigt tot op de grond om zichzelf te beschermen?

Ieder jaar zijn er speciale excursies om de prachtige weiden te bewonderen, maar in dit Coronajaar zal dat niet het geval zijn. Maar ga vooral zelf binnenkort op pad naar oa. de Buitenlanden Langenholte, vanaf het fietspad op de dijk bij camping de Agnietenberg kun je met een verrekijker de vele kievitsbloemen bekijken. Op verschillende plekken langs de Weteringen in Zwolle, bijvoorbeeld Nieuwe Wetering, langs het Zwarte Water en de Vecht kun je velden vol kievitsbloemen zien. Bij “de Brommert” vlak voor Hasselt mag je een stukje wandelen en kun je ze van heel dichtbij bekijken, fotograferen of natekenen.

Tekst: Marlène Vaessen


Kijk ook even op:

https://www.landschapoverijssel.nl/planten-en-dieren-op-je-erf/kievitsbloem

Foto: Warner Bruins Slot