Is de mens een dier met een plek in een ecosysteem?

Het is een vraag die veel mensen bezighoudt.
Als we de mens als dier beschouwen, ontstaan uit een evolutionair proces, dan is de menselijke cultuur in de loop van duizenden jaren steeds verder losgeraakt van de natuur. De huidige ecologische malaise toont echter aan dat we ons niet los kunnen maken van onze ecologie. Er moet fundamenteel iets veranderen. “Als dier zouden we naar de ecologie toe moeten bewegen, niet ervan af. Met aanpassingen aan de ecologie en niet zonder de ecologie”, volgens Rob de Jong. Een symbiotische economie, in plaats van een circulaire economie, is de oplossing.

Een heroverweging van onze relatie tot de natuur is noodzakelijk. Dat heeft consequenties voor de organisatie van onze samenlevingen. Die zullen moeten zijn afgestemd op onze (sociale) biologie. Een dergelijke evolutionaire ideologie heeft ingrijpende gevolgen, maar ook grote voordelen. Daar gaat deze lezing over. 

Wie is Rob de Jong? Rob de Jong is bioloog en woonachtig op Farm Lator, zijn natuurcamping in het noordoosten van Hongarije. Bij menig natuurliefhebber bekend. Recent heeft Rob een boek geschreven met als titel ‘De evolutie van Liefde’. Zie https://noordboek.nl/boek/de-evolutie-van-liefde/ 

Datum & tijd
wo 6 maart 2024 van 20:00 tot 22:00
Vertrekplaats

Stadkamer Centrum
Zeven Alleetjes 1a
8011 CV Zwolle